Den frivillige bæredygtighedsklasse
Den frivillige bæredygtighedsklasse
Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) i FRAME
Du kan arbejde med Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) i Frame. Vi har lagt alle FBK-krav ind i Frame, og gjort det muligt at bruge Frames metode og proces - der følger lovgivning og ydelsesbeskrivelser - til at indarbejde kravene i dit byggeprojekt. Her kan alle projektdeltagere kommunikere om krav, målsætninger og løsninger.
Dokumentation af FBK-krav kan indsamles, gemmes og godkendes. Opgaver kan uddelegeres. Til hver fase er der prædefinerede staderapporter klar til at blive udfyldt inkl. autogenerede oversigter over kravenes status og dokumentation. Du finder endvidere forslag og vejledninger til proces og aktiviteter, der kan understøtte gennemførelsen af et projekt med FBK, både med hensyn til dokumentation af kravopfyldelse samt indsamling af erfaringer under testforløbet.
Kravene i FBK har ikke en kort titel eller betegnelse. I Frame har vi døbt kravene FBK1, FBK2, osv. efter rækkefølgen i vejledningen.
Herunder finder du information om de roller og funktioner som bygherre, bæredygtighedsleder og bidragsyder skal varetage i forhold til arbejdet med Den frivillige bæredygtighedsklasse FBK. Du vil således kunne finde informationer om de forskellige roller og opgaver i byggeriets forskellige faser.
Læs mere om Den frivillige bæredygtighedsklasse her.
Der er tre tidspunkter ift. gennemførelse af et projekt med FBK. Det er i forbindelse med:
- Tilmelding af byggeprojekt
- Ansøgning om byggetilladelse
- Færdigmelding af byggeriet
I Frame svarer det til step 1-3, 6, og 11.
Den FBK ansvarlige skal levere en ydelse der svarer til Bæredygtighedsledelsen niveau 2, i Rådgivning om bæredygtighed i byggeriet 2017-tillæg til ydelsesbeskrivelserne.
Bæreygtighedsledelsen leveres i fire faseforløb, som i Frame benævnes Planlægning, Projekt, Anlæg og Drift. Alle fire faseforløb kan varetages af én person gennem hele processen, eller ansvaret kan overdrages ifm. med faseskift.
PLANLÆGNING
For bygherren starter byggeprocessen som regel før der er tilknyttet rådgivere og entreprenører, i en initiativfase. Fasen er en projektforberedende og målfastsættende fase, hvori roller og ansvar afklares, løsningsmuligheder undersøges og processen forberedes. Det er den fase i et byggeprojekt, hvor de mest vitale beslutninger for implementering af bæredygtighed i et byggeprojekt tages.
Det er i denne fase, at bygherren overvejer at tilmelde sit byggeprojekt som testprojekt af den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
Det er i dette step, at bygherren vælger og indgår aftaler med de rådgivere indenfor bæredygtighed, som han ønsker at tilknytte projektet. I rådgivningsaftalerne skal rådgivernes ydelser, honorering, ansvar og forpligtelser m.v. fastlægges i forhold til bygherrens projektgrundlag - herunder i forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK)
Hvis byggeprojektet fra bygherrens side er så afklaret, at det er muligt at tilmelde projektet til deltagelse i et testforløb af den frivillige bæredygtigheedsklasse (FBK) i step 0, fremsendes udfyldt tilmeldingsformular til baeredygtighedsklasse@tbst.dk. Følg instruktionerne her.
Valg af bidragsydere i forhold til bæredygtighed og FBK:
- Bæredygtighedsleder
- Ansvarlig for livscyklusvurdering (FBK1)
- Projekterende, rådgivere, specialister m.fl.
Ved store projekter anbefales det, at bygherren tilknytter en Bæredygtighedsleder, der bl.a. vil kunne varetage funktionen som ansvarlig for testforløbet i FBK.
I aftalegrundlaget opnås der enighed og klarhed om projektets organisation, tidsplan, ansvar, ydelser og dertilhørende honorarer og omkostninger.
Som en del af det projektforberende arbejde i step 0 skal bygherren overveje, om der skal inddrages yderligere bæredygtighedskriterier i projektet (egne kriterier, DGNB m.v.)
- Bygherren træffer beslutning om at lade projektet opføre som et testprojekt til afprøvning og erfaringsopsamling af Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
- Ved store og mellemstore projekter anbefales det at tilknytte en uddannet bæredygtighedsleder, enten fra bygherrens egen organisation, fra en bygherrerådgiver eller lagt ud til det tilknyttede rådgiverfirma (arkitekt eller ingeniør). Ved små projekter vil denne funktion kunne varetages af en tilknyttet rådgiver med kompetencer indenfor bæredygtighed.
- Bygherren træffer beslutning om han vil tilknytte en bæredygtighedsleder til testforløbet og byggesagen og indgå aftale om bæredygtighedsledelse jf. Rådgivning om bæredygtighed i byggeriet 2017-tillæg til ydelsesbeskrivelserne, (minimum niveau 2). Det vil være naturligt at denne bæredygtighedsleder også er den FBK-ansvarlige (men ikke en betingelse). Hvis bygherren vælger at tilknytte bæredygtighedsleder indgår han en rådgivningsaftale med en bæredygtighedsleder.
- Bygherren kan desuden træffe beslutning om, at der i projektet skal inddrages flere bæredygtighedskriterier f.eks. ved supplering med egne kriterier eller kriterier fra bl.a. certificeringsordninger (DGNB m.fl.)
- Hvor der tilvælges certificeringsordninger skal der udpeges en certificeringsansvarlig som har de fornødne kompetencer og certificeringer, for den pågældende ordning.
- Bygherren indgår rådgivningsaftaler med relevante bidragsydere (projekterende rådgivere m.v.) til varetagelse af testforløbet og byggesagen i øvrigt, og fastlægger i aftalen rammerne for arbejdet med projektets bæredygtighed (Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK)).
Bæredygtighedslederen bistår bygherren i denne proces med særlig fokus på bæredygtighed.
OBS: ALLE FØLGENDE STEPS STARTER MED EN OPDATERING AF AFTALEGRUNDLAGET. - Bygherre skal desuden udpege en ansvarlig for FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA).
PROCES OG AKTIVITETER
I Step 1 skal der med udgangspunkt i bygherrens ønsker og behov opnås enighed og klarhed om rammerne og ambitionsniveauet for bæredygtigheden i projektet - specifikt deltagelse i testforløbet for den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
Bygherre og bæredygtighedsleder fremskaffer alt nødvendigt materiale vedr. den frivillige bæredygtighedsklasse og sætter sig ind i forudsætninger og betingelser for deltagelsen.
Se fx:
- Tilmelding af byggeprojekt
- Vejledning om dokumentation af krav (det obligatoriske spor)
- Vejledning om udarbejdelse af cases (det frivillige spor)
Tilmeldingsformular m.m. fremskaffes via et af ovenstående links i form af PDF-dokumentet Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav.
Registreringer og forundersøgelser skal planlægges og iværksættes.
- Bygherren, eller en af ham tilknyttet bidragsyder, fremskaffer det nødvendige datagrundlag, der skal indgå som stamdata ved udfyldelse af tilmeldingsformularen. Følg instruktionerne her.
- Bygherren skal tage stilling til bl.a.:
- Bygningens størrelse
- Tidsplan for projektet med forventet ibrugtagning
- Budgetstørrelse
- Udarbejde en begrundet motivation for at anvende FBK
- Foretage valg af form for deltagelse:
- deltagelse med Casebank
- deltagelse uden Casebank
- Bygherren beslutter om der skal gennemføres forundersøgelser og registreringer af byggegrund inkl. eventuelle eksisterende bygninger (OBS! Indgår i FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC)).
- Bygherren kan stille krav om gennemførelse af variantsammenligninger til afklaring af hvilke løsninger/valg, der fremstår mest bæredygtige.
- Ved tilvalg af forundersøgelser:
- Bæredygtighedslederen laver Plan for forundersøgelser, der fastlægger hvilke forundersøgelser, der skal gennemføres (hvis de er relevante for projektet) og uddelegerer opgaver til rådgivere og projekterende:
- Bæredygtig vurdering af evt. eksisterende bygninger i forhold til mulig genbrug og/eller genanvendelse
- Miljøteknisk undersøgelse af eksisterende bygninger
- Undersøge bl.a. kommune- og lokalplaner
- Registrering af og beregning af biodiversiteten på grunden
- m.fl.
- Bæredygtighedslederen laver endvidere en Plan for variantsammenligninger (hvis bygherre har tilvalgt dette) og uddelegerer opgaver til rådgivere og projekterende.
- Bygherren godkender bæredygtighedslederens udarbejdede Plan for forundersøgelser og Plan for variantsammenligninger.
- Bæredygtighedslederen modtager resultater fra rådgivere og projekterende og udfærdiger en indstilling til bygherrens stillingtagen godkendelse.
- Rådgivere og projekterende gennemfører de valgte forundersøgelser og udarbejder analyser og konklusioner og sender resultaterne til Bæredygtighedslederen.
- Rådgivere og projekterende gennemfører de valgte forundersøgelser, udarbejder analyser og konklusioner, og sender resultaterne til Bæredygtighedslederen.
- Bæredygtighedslederen laver Plan for forundersøgelser, der fastlægger hvilke forundersøgelser, der skal gennemføres (hvis de er relevante for projektet) og uddelegerer opgaver til rådgivere og projekterende:
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren fremkommer med input og ønsker til Plan for forundersøgelser.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i de planlagte forundersøgelser.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 1, der sammenfatter og konkluderer på de opnåede resultater og peger på initiativer, der skal iværksættes i det følgende step. Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 1.
- Bygherren træffer på grundlag af gennemførte forundersøgelser og indstilling fra bæredygtighedslederen en beslutning om valg af ”løsning(-er)”. Tiden for forundersøgelsernes gennemførelse afhænger af projektet og karakteren af undersøgelserne og godkendelserne vil derfor ofte skulle foretages ad hoc - uafhængigt af varigheden af de følgende steps.
PROCES OG AKTIVITETER
Fasens omfang og indhold vil afhænge af det aktuelle projekt og bygherrens behov og fastlægges i samarbejde med bygherren på grundlag af oplæg fra rådgiveren.
Idéoplæg er den første bearbejdning af bygherrens idé, dvs. de tanker, forventninger og behov bygherren har med henblik på en beslutning om opgavens realisering.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK), så er det i denne fase, at bygherrens visioner for bæredygtighed i byggeprojektet skal formuleres.
Formålet med processen i Step 2 er at få fastlagt projektets bæredygtighedsvision.
Ved tilmelding af projektet som testprojekt for afprøvning af Den frivillige bæredygtighedsklasse, er det FBK’s 9 krav, der udgør projektets bæredygtighedsvision. Visionen specificeres i den motivation, der skal laves for hver af de valgte FBK-krav, der skal indskrives i tilmeldingsformularen (Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav).
Bæredygtighedsvisionen (motivationen) kan udbygges i dette step og inddrage andre supplerende visioner for bæredygtighed.
- Bygherren opstiller en vision for bæredygtighed i projektet – i samarbejde med bæredygtighedslederen, optimalt med inddragelse af driftsherre, projekterende og brugere (bl.a. i forbindelse med FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet).
- Motivation og vision for bæredygtighed
- Motivationen for at anvende FBK skal beskrives i tilmeldingsformularen (findes her).
- Motivationen udgør projektets bæredygtighedsvision.
- Bæredygtighedsvisionen (motivationen) kan udbygges i dette step og inddrage andre supplerende visioner for bæredygtighed.
- Bygherren foretager sammen med bæredygtighedslederen en foreløbig prioritering blandt de bæredygtige tiltag i bæredygtighedsvisionen.
- Vurdering og prioritering blandt FBK-krav.
- Vurdering og prioritering blandt supplerende visioner.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport, der sammenfatter og konkluderer på de opnåede resultater og peger på initiativer, der skal iværksættes i det følgende step. Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 2.
PROCES OG AKTIVITETER
I Step 3 omsættes bæredygtighedsvisionen til prioriterede målsætninger i en bæredygtighedsplan, der definerer kvalitative og kvantitative udfaldskrav til bæredygtigheden i det konkrete byggeri og til de afledte driftseffekter, herunder til bortskaffelse og deponi.
I bæredygtighedsplanen redegøres også for bæredygtighedskrav til projekterings- og byggeprocessen samt til aflevering og idriftsættelse af bygninger og anlæg.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) består processen i at foretage en prioritering af visionen (de 9 FBK-krav) og foretage et endeligt valg af FBK-krav, der skal indgå i byggeprojektet. De mål og målsætninger, der udmøntes i bæredygtighedsplanen fremgår af de udfaldskrav, der er beskrevet under de enkelte FBK-krav i Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse, Kap. 5, med hensyn til overholdelse af klassen.
- Bygherren og bæredygtighedslederen fastlægger mål og målsætninger for projektet i forhold til Den frivillige bæredygtighedsklasse: Bæredygtighedsplanen består af FBK-krav, og der foretages en endelig stillingtagen og prioritering blandt de 7 eller 9 krav, om hvilke af disse, der skal tilmeldes projektet.
- Bygherren tilmelder endeligt byggeprojektet ved at udfylde og færdiggøre tilmeldingsformularen og sende den til TBST på baeredygtighedsklasse@tbst.dk. Følg instruktionerne her.
- Bygherren skal tilknytte en ansvarlig for FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA). Den ansvarlige skal indberettes.
- Iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC) skal der foretages mindst tre væsentlige valg, hvor to eller flere alternativer sammenlignes for hvert af de tre valg (variantsammenligning).
- På basis af den vedtagne bæredygtighedsplan planlægger og organiserer bæredygtighedslederen, de opgaver som de projekterende skal løse for at sikre, at de tilvalgte krav kan overholdes under den følgende forslags- og projekteringsproces.
- Bæredygtighedslederen laver en organisationsplan, der fastlægger hvilke rådgivere, der forestår projekteringsindsatsen og har det overordnede ansvar for overholdelse af de enkelte FBK-krav.
- Bæredygtighedslederen planlægger aktiviteterne og uddelegerer og sender specificerede opgaver til de respektive ansvarlige fagspecialister med start- og slutdatoer for de enkelte opgaver.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en Plan for variantsammenligninger iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC).
- Hvis deltagelse med Casebank:
- Bæredygtighedslederen planlægger, organiserer og sørger for løbende at lægge materiale op i Casebanken. Se Vejledning om udarbejdelse af cases. Materiale opbygges iht. Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav:
- Procesguide: Sådan foregår det, når en case bliver udarbejdet
- Foto- og illustrationsguide
- Bæredygtighedslederen sørger for at indhente samtykkeerklæringer ved offentliggørelse af portrætfotos af relevante projektdeltagere, der giver TBST tilladelse til at offentliggøre fotos af de pågældende personer iht. Samtykkeerklæring - Offentliggørelse af portrætfoto i Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav.
- Materiale til Casebanken leveres primært af de projekterende, bæredygtighedsleder, entreprenører og bygherre.
- Bæredygtighedslederen planlægger, organiserer og sørger for løbende at lægge materiale op i Casebanken. Se Vejledning om udarbejdelse af cases. Materiale opbygges iht. Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav:
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation:
- Driftsherren fremkommer med input og ønsker til FBK-krav, der ønskes medtaget.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i forslags- og projekteringsfasen.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport, der sammenfatter og konkluderer på de opnåede resultater og peger på initiativer, der skal iværksættes i det følgende step. Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 3
PROCES OG AKTIVITETER
PLANLÆGNING
For bygherren starter byggeprocessen som regel før der er tilknyttet rådgivere og entreprenører, i en initiativfase. Fasen er en projektforberedende og målfastsættende fase, hvori roller og ansvar afklares, løsningsmuligheder undersøges og processen forberedes. Det er den fase i et byggeprojekt, hvor de mest vitale beslutninger for implementering af bæredygtighed i et byggeprojekt tages.
Det er i denne fase, at bygherren overvejer at tilmelde sit byggeprojekt som testprojekt af den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
Det er i dette step, at bygherren vælger og indgår aftaler med de rådgivere indenfor bæredygtighed, som han ønsker at tilknytte projektet. I rådgivningsaftalerne skal rådgivernes ydelser, honorering, ansvar og forpligtelser m.v. fastlægges i forhold til bygherrens projektgrundlag - herunder i forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK)
Hvis byggeprojektet fra bygherrens side er så afklaret, at det er muligt at tilmelde projektet til deltagelse i et testforløb af den frivillige bæredygtigheedsklasse (FBK) i step 0, fremsendes udfyldt tilmeldingsformular til baeredygtighedsklasse@tbst.dk. Følg instruktionerne her.
Valg af bidragsydere i forhold til bæredygtighed og FBK:
- Bæredygtighedsleder
- Ansvarlig for livscyklusvurdering (FBK1)
- Projekterende, rådgivere, specialister m.fl.
Ved store projekter anbefales det, at bygherren tilknytter en Bæredygtighedsleder, der bl.a. vil kunne varetage funktionen som ansvarlig for testforløbet i FBK.
I aftalegrundlaget opnås der enighed og klarhed om projektets organisation, tidsplan, ansvar, ydelser og dertilhørende honorarer og omkostninger.
Som en del af det projektforberende arbejde i step 0 skal bygherren overveje, om der skal inddrages yderligere bæredygtighedskriterier i projektet (egne kriterier, DGNB m.v.)
- Bygherren træffer beslutning om at lade projektet opføre som et testprojekt til afprøvning og erfaringsopsamling af Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
- Ved store og mellemstore projekter anbefales det at tilknytte en uddannet bæredygtighedsleder, enten fra bygherrens egen organisation, fra en bygherrerådgiver eller lagt ud til det tilknyttede rådgiverfirma (arkitekt eller ingeniør). Ved små projekter vil denne funktion kunne varetages af en tilknyttet rådgiver med kompetencer indenfor bæredygtighed.
- Bygherren træffer beslutning om han vil tilknytte en bæredygtighedsleder til testforløbet og byggesagen og indgå aftale om bæredygtighedsledelse jf. Rådgivning om bæredygtighed i byggeriet 2017-tillæg til ydelsesbeskrivelserne, (minimum niveau 2). Det vil være naturligt at denne bæredygtighedsleder også er den FBK-ansvarlige (men ikke en betingelse). Hvis bygherren vælger at tilknytte bæredygtighedsleder indgår han en rådgivningsaftale med en bæredygtighedsleder.
- Bygherren kan desuden træffe beslutning om, at der i projektet skal inddrages flere bæredygtighedskriterier f.eks. ved supplering med egne kriterier eller kriterier fra bl.a. certificeringsordninger (DGNB m.fl.)
- Hvor der tilvælges certificeringsordninger skal der udpeges en certificeringsansvarlig som har de fornødne kompetencer og certificeringer, for den pågældende ordning.
- Bygherren indgår rådgivningsaftaler med relevante bidragsydere (projekterende rådgivere m.v.) til varetagelse af testforløbet og byggesagen i øvrigt, og fastlægger i aftalen rammerne for arbejdet med projektets bæredygtighed (Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK)).
Bæredygtighedslederen bistår bygherren i denne proces med særlig fokus på bæredygtighed.
OBS: ALLE FØLGENDE STEPS STARTER MED EN OPDATERING AF AFTALEGRUNDLAGET. - Bygherre skal desuden udpege en ansvarlig for FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA).
PROCES OG AKTIVITETER
I Step 1 skal der med udgangspunkt i bygherrens ønsker og behov opnås enighed og klarhed om rammerne og ambitionsniveauet for bæredygtigheden i projektet - specifikt deltagelse i testforløbet for den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK).
Bygherre og bæredygtighedsleder fremskaffer alt nødvendigt materiale vedr. den frivillige bæredygtighedsklasse og sætter sig ind i forudsætninger og betingelser for deltagelsen.
Se fx:
- Tilmelding af byggeprojekt
- Vejledning om dokumentation af krav (det obligatoriske spor)
- Vejledning om udarbejdelse af cases (det frivillige spor)
Tilmeldingsformular m.m. fremskaffes via et af ovenstående links i form af PDF-dokumentet Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav.
Registreringer og forundersøgelser skal planlægges og iværksættes.
- Bygherren, eller en af ham tilknyttet bidragsyder, fremskaffer det nødvendige datagrundlag, der skal indgå som stamdata ved udfyldelse af tilmeldingsformularen. Følg instruktionerne her.
- Bygherren skal tage stilling til bl.a.:
- Bygningens størrelse
- Tidsplan for projektet med forventet ibrugtagning
- Budgetstørrelse
- Udarbejde en begrundet motivation for at anvende FBK
- Foretage valg af form for deltagelse:
- deltagelse med Casebank
- deltagelse uden Casebank
- Bygherren beslutter om der skal gennemføres forundersøgelser og registreringer af byggegrund inkl. eventuelle eksisterende bygninger (OBS! Indgår i FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC)).
- Bygherren kan stille krav om gennemførelse af variantsammenligninger til afklaring af hvilke løsninger/valg, der fremstår mest bæredygtige.
- Ved tilvalg af forundersøgelser:
- Bæredygtighedslederen laver Plan for forundersøgelser, der fastlægger hvilke forundersøgelser, der skal gennemføres (hvis de er relevante for projektet) og uddelegerer opgaver til rådgivere og projekterende:
- Bæredygtig vurdering af evt. eksisterende bygninger i forhold til mulig genbrug og/eller genanvendelse
- Miljøteknisk undersøgelse af eksisterende bygninger
- Undersøge bl.a. kommune- og lokalplaner
- Registrering af og beregning af biodiversiteten på grunden
- m.fl.
- Bæredygtighedslederen laver endvidere en Plan for variantsammenligninger (hvis bygherre har tilvalgt dette) og uddelegerer opgaver til rådgivere og projekterende.
- Bygherren godkender bæredygtighedslederens udarbejdede Plan for forundersøgelser og Plan for variantsammenligninger.
- Bæredygtighedslederen modtager resultater fra rådgivere og projekterende og udfærdiger en indstilling til bygherrens stillingtagen godkendelse.
- Rådgivere og projekterende gennemfører de valgte forundersøgelser og udarbejder analyser og konklusioner og sender resultaterne til Bæredygtighedslederen.
- Rådgivere og projekterende gennemfører de valgte forundersøgelser, udarbejder analyser og konklusioner, og sender resultaterne til Bæredygtighedslederen.
- Bæredygtighedslederen laver Plan for forundersøgelser, der fastlægger hvilke forundersøgelser, der skal gennemføres (hvis de er relevante for projektet) og uddelegerer opgaver til rådgivere og projekterende:
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren fremkommer med input og ønsker til Plan for forundersøgelser.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i de planlagte forundersøgelser.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 1, der sammenfatter og konkluderer på de opnåede resultater og peger på initiativer, der skal iværksættes i det følgende step. Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 1.
- Bygherren træffer på grundlag af gennemførte forundersøgelser og indstilling fra bæredygtighedslederen en beslutning om valg af ”løsning(-er)”. Tiden for forundersøgelsernes gennemførelse afhænger af projektet og karakteren af undersøgelserne og godkendelserne vil derfor ofte skulle foretages ad hoc - uafhængigt af varigheden af de følgende steps.
PROCES OG AKTIVITETER
Fasens omfang og indhold vil afhænge af det aktuelle projekt og bygherrens behov og fastlægges i samarbejde med bygherren på grundlag af oplæg fra rådgiveren.
Idéoplæg er den første bearbejdning af bygherrens idé, dvs. de tanker, forventninger og behov bygherren har med henblik på en beslutning om opgavens realisering.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK), så er det i denne fase, at bygherrens visioner for bæredygtighed i byggeprojektet skal formuleres.
Formålet med processen i Step 2 er at få fastlagt projektets bæredygtighedsvision.
Ved tilmelding af projektet som testprojekt for afprøvning af Den frivillige bæredygtighedsklasse, er det FBK’s 9 krav, der udgør projektets bæredygtighedsvision. Visionen specificeres i den motivation, der skal laves for hver af de valgte FBK-krav, der skal indskrives i tilmeldingsformularen (Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav).
Bæredygtighedsvisionen (motivationen) kan udbygges i dette step og inddrage andre supplerende visioner for bæredygtighed.
- Bygherren opstiller en vision for bæredygtighed i projektet – i samarbejde med bæredygtighedslederen, optimalt med inddragelse af driftsherre, projekterende og brugere (bl.a. i forbindelse med FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet).
- Motivation og vision for bæredygtighed
- Motivationen for at anvende FBK skal beskrives i tilmeldingsformularen (findes her).
- Motivationen udgør projektets bæredygtighedsvision.
- Bæredygtighedsvisionen (motivationen) kan udbygges i dette step og inddrage andre supplerende visioner for bæredygtighed.
- Bygherren foretager sammen med bæredygtighedslederen en foreløbig prioritering blandt de bæredygtige tiltag i bæredygtighedsvisionen.
- Vurdering og prioritering blandt FBK-krav.
- Vurdering og prioritering blandt supplerende visioner.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport, der sammenfatter og konkluderer på de opnåede resultater og peger på initiativer, der skal iværksættes i det følgende step. Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 2.
PROCES OG AKTIVITETER
I Step 3 omsættes bæredygtighedsvisionen til prioriterede målsætninger i en bæredygtighedsplan, der definerer kvalitative og kvantitative udfaldskrav til bæredygtigheden i det konkrete byggeri og til de afledte driftseffekter, herunder til bortskaffelse og deponi.
I bæredygtighedsplanen redegøres også for bæredygtighedskrav til projekterings- og byggeprocessen samt til aflevering og idriftsættelse af bygninger og anlæg.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) består processen i at foretage en prioritering af visionen (de 9 FBK-krav) og foretage et endeligt valg af FBK-krav, der skal indgå i byggeprojektet. De mål og målsætninger, der udmøntes i bæredygtighedsplanen fremgår af de udfaldskrav, der er beskrevet under de enkelte FBK-krav i Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse, Kap. 5, med hensyn til overholdelse af klassen.
- Bygherren og bæredygtighedslederen fastlægger mål og målsætninger for projektet i forhold til Den frivillige bæredygtighedsklasse: Bæredygtighedsplanen består af FBK-krav, og der foretages en endelig stillingtagen og prioritering blandt de 7 eller 9 krav, om hvilke af disse, der skal tilmeldes projektet.
- Bygherren tilmelder endeligt byggeprojektet ved at udfylde og færdiggøre tilmeldingsformularen og sende den til TBST på baeredygtighedsklasse@tbst.dk. Følg instruktionerne her.
- Bygherren skal tilknytte en ansvarlig for FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA). Den ansvarlige skal indberettes.
- Iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC) skal der foretages mindst tre væsentlige valg, hvor to eller flere alternativer sammenlignes for hvert af de tre valg (variantsammenligning).
- På basis af den vedtagne bæredygtighedsplan planlægger og organiserer bæredygtighedslederen, de opgaver som de projekterende skal løse for at sikre, at de tilvalgte krav kan overholdes under den følgende forslags- og projekteringsproces.
- Bæredygtighedslederen laver en organisationsplan, der fastlægger hvilke rådgivere, der forestår projekteringsindsatsen og har det overordnede ansvar for overholdelse af de enkelte FBK-krav.
- Bæredygtighedslederen planlægger aktiviteterne og uddelegerer og sender specificerede opgaver til de respektive ansvarlige fagspecialister med start- og slutdatoer for de enkelte opgaver.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en Plan for variantsammenligninger iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC).
- Hvis deltagelse med Casebank:
- Bæredygtighedslederen planlægger, organiserer og sørger for løbende at lægge materiale op i Casebanken. Se Vejledning om udarbejdelse af cases. Materiale opbygges iht. Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav:
- Procesguide: Sådan foregår det, når en case bliver udarbejdet
- Foto- og illustrationsguide
- Bæredygtighedslederen sørger for at indhente samtykkeerklæringer ved offentliggørelse af portrætfotos af relevante projektdeltagere, der giver TBST tilladelse til at offentliggøre fotos af de pågældende personer iht. Samtykkeerklæring - Offentliggørelse af portrætfoto i Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav.
- Materiale til Casebanken leveres primært af de projekterende, bæredygtighedsleder, entreprenører og bygherre.
- Bæredygtighedslederen planlægger, organiserer og sørger for løbende at lægge materiale op i Casebanken. Se Vejledning om udarbejdelse af cases. Materiale opbygges iht. Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav:
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation:
- Driftsherren fremkommer med input og ønsker til FBK-krav, der ønskes medtaget.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i forslags- og projekteringsfasen.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport, der sammenfatter og konkluderer på de opnåede resultater og peger på initiativer, der skal iværksættes i det følgende step. Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 3
PROCES OG AKTIVITETER
PROJEKT
Forslagsfasen består af dispositions- og projektforslag og er de faser, hvor bygherrens krav og ønsker indarbejdes i projektet. Efter afsluttet og godkendt projektforslag udestår alene den tekniske projektering og færdiggørelse af projektmaterialet til myndighedsbehandling, udbud og udførelse.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er det i denne fase, at de tilvalgte FBK-krav skal integreres i projektet og i det samlede projektforløb.
I dispositions- og projektforslaget inddrager rådgiverne de udfaldskrav, der fremgår af de enkelte FBK-krav, som er medtaget i bæredygtighedsplanen og indarbejdet i projektets byggeprogram. Disse FBK-udfaldskrav beskriver succeskriterierne for projektets bæredygtighedsmæssige tilstand og skal anvendes af rådgiverne til at sikre at valg af løsninger, kan overholde de fastlagte udfaldskrav.
Rådgiverne kan anvende variantsammenligninger til at finde og udvælge løsninger, der kan opfylde de stillede udfaldskrav.
- Bygherre beslutter om bæredygtighedslederen og/eller den ansvarlige for FBK fortsætter frem til udførelsen, eller om en anden person overtager rollen.
- Bæredygtighedsleder:
- Uddelegerer opgaver under de enkelte FBK-krav til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.).
- Modtager løbende tilbagemeldinger fra bidragsydere og sikrer fremdrift og dokumentation for at fastlagte mål under de enkelte krav kan overholdes.
- Udarbejder/opdaterer plan for variantsammenligninger
- Foretager løbende erfaringsopsamling, indsamler tegninger og foto og indberetter til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Samarbejder med sagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under forslagsfasen
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport: Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-krav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte aktiviteter og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport for Step 4 og 5 til kommentering og godkendelse.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 2.
PROCES OG AKTIVITETER
Projekteringsfasen er traditionelt opdelt i et Myndighedsprojekt (tidl. Forprojekt) og et Udbudsprojekt (tidl. Hovedprojekt). De to faser kan forløbe samtidig og være integreret i hinanden.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er det i denne fase, at de tilvalgte FBK-krav skal være så gennemarbejdede, at overholdelse af deres udfaldskrav kan dokumenteres.
I Myndighedsprojektet inddrager rådgiverne de udfaldskrav, der fremgår af de enkelte FBK-krav, som er medtaget i bæredygtighedsplanen og indarbejdet i projektets byggeprogram.
I myndighedsprojektet vedrørende bæredygtighed skal FBK-kravenes udfaldskrav afstemmes med krav i BR18, og det sikres at både FBK-krav og BR18 overholdes.
FBK-udfaldskrav beskriver succeskriterierne for projektets bæredygtighedsmæssige tilstand og skal anvendes af rådgiverne til at sikre, at valg af løsninger kan overholde de fastlagte udfaldskrav.
Rådgiverne kan anvende variantsammenligninger til at finde og udvælge løsninger, der kan opfylde de stillede udfaldskrav.
Samtidig med fremsendelse af ansøgning om byggetilladelse skal den foreløbige livscyklusvurdering (FBK1) fremsendes til BUILD.
- Bæredygtighedsleder:
- Uddelegering af og opfølgning på opgaver under de enkelte krav til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.)
- Modtage løbende tilbagemeldinger fra bidragsydere og sikre fremdrift og dokumentation for at fastlagte mål under de enkelte krav kan overholdes samt modtage og kontrollere input til ansøgning om byggetilladelse vedr. FBK-krav.
- Opdaterer plan for variantsammenligninger og sikre dens gennemførelse samt anvendelse af resultater fra disse.
- Modtage og kontrollere foreløbigt resultat af Livscyklusvurderingen inden den ansvarlige for Livscyklusvurderingen fremsender den udarbejde dokumentation til BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø via FBKtest.dk.
- Samarbejde med byggesagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under forslagsfasen.
- Foretage løbende erfaringsopsamling, indsamle tegninger og foto og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Ansvarlig for FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA)
- Den ansvarlige for livscyklusvurderingen (FBK1) skal kvalitetessikre LCA-vurderingen, samle dokumentation for denne og indsende til BUILD via FBKtest.dk - samtidig med at der for hele projektet fremsendes en ansøgning om byggetilladelse. Dokumentationskrav fremgår af: Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse:
- Bilag til krav om livscyklusvurdering, Bilag 3: Dokumentationskrav: Tabel 14. Overblik over dokumentationskrav
- Den ansvarlige for livscyklusvurderingen (FBK1) skal kvalitetessikre LCA-vurderingen, samle dokumentation for denne og indsende til BUILD via FBKtest.dk - samtidig med at der for hele projektet fremsendes en ansøgning om byggetilladelse. Dokumentationskrav fremgår af: Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse:
- Projekterende rådgivere
- Projektering, udarbejdelse og indlæggelse af data i LCA-værktøj ifm. arbejdet med overholdelse FBK1- Livscyklusvurdering (LCA)
- Udarbejde dokumentationsmateriale og/eller input til dette
- De enkelte bidragsydere beskriver løbende deres erfaringer fra forslags- og projekteringsfasen, evt. til anvendelse i Casebanken.
- Projektering, udarbejdelse og indlæggelse af data i LCA-værktøj ifm. arbejdet med overholdelse FBK1- Livscyklusvurdering (LCA)
- Bygherren skal godkende den foreløbige livscyklusvurdering, som skal fremsendes til BUILD iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA).
- Bæredygtighedsleder udarbejder en staderapport:
- Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte processer og opnåede projektresultater vedrørende opfyldelse af FBK-krav.
- I Resultatet af den foreløbige livscyklusvurdering medtages iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA).
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
Et udbudsprojekt vedr. bæredygtighed udgøres af den del det af det samlede rådgiverprojekt, der specificerer og fastlægger udfaldskrav til projektets bæredygtighed og dermed indgår som grundlag for entrepriseudbuddets indhold af bæredygtige mål og krav.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er det de tilvalgte FBK-krav, der specificerer og fastlægger udfaldskrav til projektets bæredygtighed og dermed indgår som grundlag for entrepriseudbudets indhold af bæredygtige mål og krav, som de fremgår af Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse, Kap. 5.
I Udbudsprojektet vedr. bæredygtighed er det kontrolleret at udbudsprojektets implementerede løsninger vedr. bæredygtighed lever op til de udfaldskrav, der er opstillet i Bæredygtighedsplanen, hvilket fremgår af den resultatliste, som udgør dokumentationen for bæredygtigheden.
- Bæredygtighedslederen
- Uddelegerer opgaver under de enkelte FBK-krav til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.) – med henblik på indarbejdelse af byggetekniske løsninger i udbudsgrundlaget (tegninger, beskrivelse og beregninger).
- Modtager løbende tilbagemeldinger fra bidragsydere og sikrer fremdrift og dokumentation for at fastlagte udfaldskrav er overholdt under de enkelte FBK-krav, der bliver indarbejdet i udbudsmaterialet.
- Kontrol af udbudsprojekt i forhold til overholdelse af de ikke fravalgte FBK-krav.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udbudsprojektet, indsamle tegninger og foto og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Samarbejder med byggesagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under forslagsfasen.
- Projekterende rådgivere
- Udarbejder tegninger og beskrivelser, der indarbejder de byggetekniske løsninger, der sikrer overholdelse af FBK-krav
- Gennemfører nødvendige beregninger til dokumentation for overholdelse af FBK-krav.
- Iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) lægges data i LCA-værktøjet, der klargøres som en del af udbudsprojektet.
- Iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC), lægges data i LCC-værktøjet, der klargøres som en del af udbudsprojektet.
- Beskriver løbende de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udbudsfasen (hvis Casebank er tilvalgt).
- Bygherren godkender det samlede udbudsmateriale, herunder specifikt udbudsgrundlaget for overholdelse af FBK-krav.
- Iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) skal bygherren godkende den udbudte livscyklusvurdering.
- Iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC) skal bygherren godkende den udbudte totaløkonomi-beregning.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren gennemgår udbudsmaterialet og fremkommer med kommentarer, input og ønsker til udbudsmaterialet vedr. FBK-krav.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i udbudsfasen
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 7. Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-krav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte processer og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse
PROCES OG AKTIVITETER
På grundlag af rådgivernes udarbejdede udbudsprojekt sendes projektet i udbud hos entreprenører efter en af bygherren fastlagt entreprise- og udbuds- og tildelingsmodel.
På grundlag af de modtagne tilbud kontrolleres om de modtagne tilbud/tilbudsprojekter er konditionsmæssige, og om de opfylder de fastlagte kravspecifikationer i udbudsprojektet.
Udbudsprojektets indhold vedrørende bæredygtighed defineres i et Udbudsnotat som indeholder de krav til bæredygtighed, som blev lagt fast i Bæredygtighedsplanen og som efterfølgende i forslags- og projekteringsfaserne er blevet implementeret, kontrolleret og dokumenteret i udbudsprojektet.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) udgør de valgte FBK-krav byggeprojektets bæredygtige grundlag.
Byggeriets konkurrenceforhold og udbudsregler medfører, at der ofte er afvigelser imellem udbudsmaterialets krav og entreprenørens tilbud. Dette kan have stor indflydelse på, i hvilken grad bygherrens forventninger til det endelige byggeris bæredygtighed er i indeholdt i en realistisk og gennemskuelig form i de modtagne tilbud.
De indkomne tilbud gennemgås og undersøges for overensstemmelser og afvigelser ift. udbudsprojektet. På basis af denne tilbudskontrol udarbejdes et Tilbudsnotat, der beskriver de forhold som afviger imellem udbudskrav og entreprenørens tilbud.
I kontraktforhandlingen foretages an afstemning med entreprenøren, som afsluttes med et tillæg til kontrakten. Heri udstikker retningslinjerne for den videre opfølgning på projekt og tilbud, der sikrer at udbudsprojektets indeholdte FBK-udfaldskrav til bæredygtighed, via entreprenørens valg af metoder og virkemidler, i sidste ende kan indfries og overholdes i det færdige byggeri.
- Bæredygtighedsleder:
- Sikrer udarbejdelsen af udbudsnotatet, herunder uddelegering af opgaven til de fagansvarlige rådgivere samt kontrol og sammenfatning af indkomne bidrag.
- Sikrer kontrol af entreprenørens tilbud/-tilbudsprojekt – for at identificere eventuelle afvigelser mellem udbudsgrundlaget og tilbuddet vedrørende overholdelse af FBK’s udfaldskrav.
- Uddelegerer opgaverne til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.).
- Modtager tilbagemeldinger fra bidragydere.
- På grundlag af egen kontrol og bidragsydernes kontrol udarbejder Bæredygtighedslederen et tilbudsnotat, der beskriver eventuelle afvigelser mellem udbudsprojekt og tilbud/tilbudsprojekt og udarbejder anbefalinger til sikring af, at FBK-krav kan overholdes i udførelsesprojektet, i form af en tillægsaftale til entreprisekontrakten.
- Samarbejder med byggesagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under udbudsperioden.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udbudsfasen, indsamler tegninger og foto og indberetter til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Projekterende rådgivere udarbejder en staderapport:
- Udarbejder bidrag/input til udbudsnotat.
- Udfører kontrol af entreprenørens tilbud/-tilbudsprojekt med hensyn til overholdelse af tilvalgte FBK-krav.
- Udarbejder.
- Bygherre udarbejder en staderapport:
- Godkender udbudsmateriale - herunder udbudsmateriale vedr. FBK-krav, udbudsnotat m.v.
- Gennemgår og kontrollerer entreprenørens tilbud/tilbudsprojekt.
- Forbereder entreprisekontrakt.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren gennemgår udbudsmaterialet og fremkommer med kommentarer, input og ønsker til udbudsmaterialet vedr. FBK-krav.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i udbudsfasen.
- Driftsherren kontrollerer, at de ønsker og krav fra evt. driftsorganisation, som er indeholdt i udbudsgrundlaget er medtaget og imødekommet i entreprenørens tilbud/tilbudsprojekt i forhold til FBK-krav – herunder specifikt vedr. FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet.
- Entreprenør
- På grundlag af eventuelle afvigelser mellem udbudsprojekt og tilbud/tilbudsprojekt, som beskrevet i bæredygtighedslederens udbudsnotat, fremkommer entreprenøren med kommentarer til bæredygtighedslederens anbefalinger og forslag til sikring af, at FBK-krav kan overholdes i udførelsesprojektet og udførelsen.
- Entreprenøren fremkommer med den nødvendige dokumentation, forslag og projektændringer, der kan sikre, at FBK-krav kan overholdes i udførelsen.
- Hvor der i udbudsmaterialet er stillet krav om gennemførelse af variantsammenligninger fremlægger entreprenøren en Plan for variantsammenligninger for bæredygtighedslederen til kommentering og godkendelse.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 8.
- Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte udbudsaktiviteter og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav i entreprenørens tilbud.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
PROJEKT
Forslagsfasen består af dispositions- og projektforslag og er de faser, hvor bygherrens krav og ønsker indarbejdes i projektet. Efter afsluttet og godkendt projektforslag udestår alene den tekniske projektering og færdiggørelse af projektmaterialet til myndighedsbehandling, udbud og udførelse.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er det i denne fase, at de tilvalgte FBK-krav skal integreres i projektet og i det samlede projektforløb.
I dispositions- og projektforslaget inddrager rådgiverne de udfaldskrav, der fremgår af de enkelte FBK-krav, som er medtaget i bæredygtighedsplanen og indarbejdet i projektets byggeprogram. Disse FBK-udfaldskrav beskriver succeskriterierne for projektets bæredygtighedsmæssige tilstand og skal anvendes af rådgiverne til at sikre at valg af løsninger, kan overholde de fastlagte udfaldskrav.
Rådgiverne kan anvende variantsammenligninger til at finde og udvælge løsninger, der kan opfylde de stillede udfaldskrav.
- Bygherre beslutter om bæredygtighedslederen og/eller den ansvarlige for FBK fortsætter frem til udførelsen, eller om en anden person overtager rollen.
- Bæredygtighedsleder:
- Uddelegerer opgaver under de enkelte FBK-krav til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.).
- Modtager løbende tilbagemeldinger fra bidragsydere og sikrer fremdrift og dokumentation for at fastlagte mål under de enkelte krav kan overholdes.
- Udarbejder/opdaterer plan for variantsammenligninger
- Foretager løbende erfaringsopsamling, indsamler tegninger og foto og indberetter til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Samarbejder med sagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under forslagsfasen
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport: Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-krav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte aktiviteter og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport for Step 4 og 5 til kommentering og godkendelse.
- Bygherren kommenterer og godkender den af bæredygtighedslederen fremsendte staderapport for Step 2.
PROCES OG AKTIVITETER
Projekteringsfasen er traditionelt opdelt i et Myndighedsprojekt (tidl. Forprojekt) og et Udbudsprojekt (tidl. Hovedprojekt). De to faser kan forløbe samtidig og være integreret i hinanden.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er det i denne fase, at de tilvalgte FBK-krav skal være så gennemarbejdede, at overholdelse af deres udfaldskrav kan dokumenteres.
I Myndighedsprojektet inddrager rådgiverne de udfaldskrav, der fremgår af de enkelte FBK-krav, som er medtaget i bæredygtighedsplanen og indarbejdet i projektets byggeprogram.
I myndighedsprojektet vedrørende bæredygtighed skal FBK-kravenes udfaldskrav afstemmes med krav i BR18, og det sikres at både FBK-krav og BR18 overholdes.
FBK-udfaldskrav beskriver succeskriterierne for projektets bæredygtighedsmæssige tilstand og skal anvendes af rådgiverne til at sikre, at valg af løsninger kan overholde de fastlagte udfaldskrav.
Rådgiverne kan anvende variantsammenligninger til at finde og udvælge løsninger, der kan opfylde de stillede udfaldskrav.
Samtidig med fremsendelse af ansøgning om byggetilladelse skal den foreløbige livscyklusvurdering (FBK1) fremsendes til BUILD.
- Bæredygtighedsleder:
- Uddelegering af og opfølgning på opgaver under de enkelte krav til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.)
- Modtage løbende tilbagemeldinger fra bidragsydere og sikre fremdrift og dokumentation for at fastlagte mål under de enkelte krav kan overholdes samt modtage og kontrollere input til ansøgning om byggetilladelse vedr. FBK-krav.
- Opdaterer plan for variantsammenligninger og sikre dens gennemførelse samt anvendelse af resultater fra disse.
- Modtage og kontrollere foreløbigt resultat af Livscyklusvurderingen inden den ansvarlige for Livscyklusvurderingen fremsender den udarbejde dokumentation til BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø via FBKtest.dk.
- Samarbejde med byggesagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under forslagsfasen.
- Foretage løbende erfaringsopsamling, indsamle tegninger og foto og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Ansvarlig for FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA)
- Den ansvarlige for livscyklusvurderingen (FBK1) skal kvalitetessikre LCA-vurderingen, samle dokumentation for denne og indsende til BUILD via FBKtest.dk - samtidig med at der for hele projektet fremsendes en ansøgning om byggetilladelse. Dokumentationskrav fremgår af: Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse:
- Bilag til krav om livscyklusvurdering, Bilag 3: Dokumentationskrav: Tabel 14. Overblik over dokumentationskrav
- Den ansvarlige for livscyklusvurderingen (FBK1) skal kvalitetessikre LCA-vurderingen, samle dokumentation for denne og indsende til BUILD via FBKtest.dk - samtidig med at der for hele projektet fremsendes en ansøgning om byggetilladelse. Dokumentationskrav fremgår af: Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse:
- Projekterende rådgivere
- Projektering, udarbejdelse og indlæggelse af data i LCA-værktøj ifm. arbejdet med overholdelse FBK1- Livscyklusvurdering (LCA)
- Udarbejde dokumentationsmateriale og/eller input til dette
- De enkelte bidragsydere beskriver løbende deres erfaringer fra forslags- og projekteringsfasen, evt. til anvendelse i Casebanken.
- Projektering, udarbejdelse og indlæggelse af data i LCA-værktøj ifm. arbejdet med overholdelse FBK1- Livscyklusvurdering (LCA)
- Bygherren skal godkende den foreløbige livscyklusvurdering, som skal fremsendes til BUILD iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA).
- Bæredygtighedsleder udarbejder en staderapport:
- Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte processer og opnåede projektresultater vedrørende opfyldelse af FBK-krav.
- I Resultatet af den foreløbige livscyklusvurdering medtages iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA).
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
Et udbudsprojekt vedr. bæredygtighed udgøres af den del det af det samlede rådgiverprojekt, der specificerer og fastlægger udfaldskrav til projektets bæredygtighed og dermed indgår som grundlag for entrepriseudbuddets indhold af bæredygtige mål og krav.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) er det de tilvalgte FBK-krav, der specificerer og fastlægger udfaldskrav til projektets bæredygtighed og dermed indgår som grundlag for entrepriseudbudets indhold af bæredygtige mål og krav, som de fremgår af Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse, Kap. 5.
I Udbudsprojektet vedr. bæredygtighed er det kontrolleret at udbudsprojektets implementerede løsninger vedr. bæredygtighed lever op til de udfaldskrav, der er opstillet i Bæredygtighedsplanen, hvilket fremgår af den resultatliste, som udgør dokumentationen for bæredygtigheden.
- Bæredygtighedslederen
- Uddelegerer opgaver under de enkelte FBK-krav til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.) – med henblik på indarbejdelse af byggetekniske løsninger i udbudsgrundlaget (tegninger, beskrivelse og beregninger).
- Modtager løbende tilbagemeldinger fra bidragsydere og sikrer fremdrift og dokumentation for at fastlagte udfaldskrav er overholdt under de enkelte FBK-krav, der bliver indarbejdet i udbudsmaterialet.
- Kontrol af udbudsprojekt i forhold til overholdelse af de ikke fravalgte FBK-krav.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udbudsprojektet, indsamle tegninger og foto og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Samarbejder med byggesagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under forslagsfasen.
- Projekterende rådgivere
- Udarbejder tegninger og beskrivelser, der indarbejder de byggetekniske løsninger, der sikrer overholdelse af FBK-krav
- Gennemfører nødvendige beregninger til dokumentation for overholdelse af FBK-krav.
- Iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) lægges data i LCA-værktøjet, der klargøres som en del af udbudsprojektet.
- Iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC), lægges data i LCC-værktøjet, der klargøres som en del af udbudsprojektet.
- Beskriver løbende de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udbudsfasen (hvis Casebank er tilvalgt).
- Bygherren godkender det samlede udbudsmateriale, herunder specifikt udbudsgrundlaget for overholdelse af FBK-krav.
- Iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) skal bygherren godkende den udbudte livscyklusvurdering.
- Iht. FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC) skal bygherren godkende den udbudte totaløkonomi-beregning.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren gennemgår udbudsmaterialet og fremkommer med kommentarer, input og ønsker til udbudsmaterialet vedr. FBK-krav.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i udbudsfasen
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 7. Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-krav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte processer og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse
PROCES OG AKTIVITETER
På grundlag af rådgivernes udarbejdede udbudsprojekt sendes projektet i udbud hos entreprenører efter en af bygherren fastlagt entreprise- og udbuds- og tildelingsmodel.
På grundlag af de modtagne tilbud kontrolleres om de modtagne tilbud/tilbudsprojekter er konditionsmæssige, og om de opfylder de fastlagte kravspecifikationer i udbudsprojektet.
Udbudsprojektets indhold vedrørende bæredygtighed defineres i et Udbudsnotat som indeholder de krav til bæredygtighed, som blev lagt fast i Bæredygtighedsplanen og som efterfølgende i forslags- og projekteringsfaserne er blevet implementeret, kontrolleret og dokumenteret i udbudsprojektet.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) udgør de valgte FBK-krav byggeprojektets bæredygtige grundlag.
Byggeriets konkurrenceforhold og udbudsregler medfører, at der ofte er afvigelser imellem udbudsmaterialets krav og entreprenørens tilbud. Dette kan have stor indflydelse på, i hvilken grad bygherrens forventninger til det endelige byggeris bæredygtighed er i indeholdt i en realistisk og gennemskuelig form i de modtagne tilbud.
De indkomne tilbud gennemgås og undersøges for overensstemmelser og afvigelser ift. udbudsprojektet. På basis af denne tilbudskontrol udarbejdes et Tilbudsnotat, der beskriver de forhold som afviger imellem udbudskrav og entreprenørens tilbud.
I kontraktforhandlingen foretages an afstemning med entreprenøren, som afsluttes med et tillæg til kontrakten. Heri udstikker retningslinjerne for den videre opfølgning på projekt og tilbud, der sikrer at udbudsprojektets indeholdte FBK-udfaldskrav til bæredygtighed, via entreprenørens valg af metoder og virkemidler, i sidste ende kan indfries og overholdes i det færdige byggeri.
- Bæredygtighedsleder:
- Sikrer udarbejdelsen af udbudsnotatet, herunder uddelegering af opgaven til de fagansvarlige rådgivere samt kontrol og sammenfatning af indkomne bidrag.
- Sikrer kontrol af entreprenørens tilbud/-tilbudsprojekt – for at identificere eventuelle afvigelser mellem udbudsgrundlaget og tilbuddet vedrørende overholdelse af FBK’s udfaldskrav.
- Uddelegerer opgaverne til bidragydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.).
- Modtager tilbagemeldinger fra bidragydere.
- På grundlag af egen kontrol og bidragsydernes kontrol udarbejder Bæredygtighedslederen et tilbudsnotat, der beskriver eventuelle afvigelser mellem udbudsprojekt og tilbud/tilbudsprojekt og udarbejder anbefalinger til sikring af, at FBK-krav kan overholdes i udførelsesprojektet, i form af en tillægsaftale til entreprisekontrakten.
- Samarbejder med byggesagens projekteringsleder og andre nøglepersoner på projektet for at sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb under udbudsperioden.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udbudsfasen, indsamler tegninger og foto og indberetter til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Projekterende rådgivere udarbejder en staderapport:
- Udarbejder bidrag/input til udbudsnotat.
- Udfører kontrol af entreprenørens tilbud/-tilbudsprojekt med hensyn til overholdelse af tilvalgte FBK-krav.
- Udarbejder.
- Bygherre udarbejder en staderapport:
- Godkender udbudsmateriale - herunder udbudsmateriale vedr. FBK-krav, udbudsnotat m.v.
- Gennemgår og kontrollerer entreprenørens tilbud/tilbudsprojekt.
- Forbereder entreprisekontrakt.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren gennemgår udbudsmaterialet og fremkommer med kommentarer, input og ønsker til udbudsmaterialet vedr. FBK-krav.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til sin medvirken og inddragelse i udbudsfasen.
- Driftsherren kontrollerer, at de ønsker og krav fra evt. driftsorganisation, som er indeholdt i udbudsgrundlaget er medtaget og imødekommet i entreprenørens tilbud/tilbudsprojekt i forhold til FBK-krav – herunder specifikt vedr. FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet.
- Entreprenør
- På grundlag af eventuelle afvigelser mellem udbudsprojekt og tilbud/tilbudsprojekt, som beskrevet i bæredygtighedslederens udbudsnotat, fremkommer entreprenøren med kommentarer til bæredygtighedslederens anbefalinger og forslag til sikring af, at FBK-krav kan overholdes i udførelsesprojektet og udførelsen.
- Entreprenøren fremkommer med den nødvendige dokumentation, forslag og projektændringer, der kan sikre, at FBK-krav kan overholdes i udførelsen.
- Hvor der i udbudsmaterialet er stillet krav om gennemførelse af variantsammenligninger fremlægger entreprenøren en Plan for variantsammenligninger for bæredygtighedslederen til kommentering og godkendelse.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 8.
- Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte udbudsaktiviteter og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav i entreprenørens tilbud.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
ANLÆG
Udførelsesfasen omfatter:
- Udførelsesprojekt
- Udførelse
- Aflevering
På grundlag af entreprenørens tilbud/tilbudsprojekt og bygherrens udbudsprojekt viderebearbejdes udbudsprojektet til et udførelsesprojekt, der udgør grundlaget for den endelige kontrahering mellem bygherre og entreprenør.
Kontraktgrundlaget for bæredygtighed sammenfattes i et Bilag til entreprisekontrakten. Bilag til kontrakt (bæredygtighed). Bilaget specificerer krav til tilbudsgiverens leverancer, således det er muligt at validere leverancerne i forhold til bæredygtighed under projektopfølgningen, udførelsen og idriftsættelsen.
Udførelsesprojektet danner basis for selve udførelsen af byggeriet frem til og med aflevering og færdigmelding af byggeriet til byggemyndighederne.
Udførelsesprojektet er en viderebearbejdning af udbudsprojektet til et endeligt projekt, der kan overholde de udfaldskrav for de valgte FBK-krav, som fremgår af udbudsspecifikationen og bæredygtighedsplanen, med de justeringer og tilpasninger som indgår i tillæg til kontrakt, baseret på tilbudsnotatet.
I myndighedsprojektet vedrørende bæredygtighed skal FBK-kravenes udfaldskrav afstemmes med krav i BR18, og det sikres at både FBK-krav og BR18 overholdes.
FBK-udfaldskrav beskriver succeskriterierne for projektets bæredygtighedsmæssige tilstand og skal anvendes af rådgiverne til at sikre, at valg af løsninger kan overholde de fastlagte udfaldskrav.
Rådgiverne kan anvende variantsammenligninger til at finde og udvælge løsninger, der kan opfylde de stillede udfaldskrav.
Samtidig med fremsendelse af ansøgning om byggetilladelse skal den foreløbige livscyklusvurdering (FBK1) fremsendes til BUILD.
- Bygherren godkender udførelsesprojektet og underskriver entreprisekontrakt.
- Bygherre beslutter om bæredygtighedslederen og/eller den ansvarlige for FBK fortsætter frem til idriftsættelsen, eller om en anden person overtager rollen.
- Bæredygtighedsleder:
- Bidrager til at skabe overensstemmelse mellem udbuds- og tilbudsprojekt i forbindelse med kontrahering med henblik på at sikre overholdelse af tilvalgte FBK-krav i testprojektet.
- Kontrollerer at tegninger, beskrivelser og datagrundlag for beregninger LCA-værktøj, LCC-værktøj og energiberegningsprogram Be18 er opdateret i forhold til kontraheret udførelsesprojekt.
- Samarbejder med byggesagens projekteringsleder, entreprenørens projekt- og/eller byggeleder og sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb ved udarbejdelse af et udførelsesprojekt.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udførelsesprojektet, indsamle tegninger, beregninger og foto og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Projekterende rådgivere:
- Medvirker til viderebearbejdning og tilpasning af udbudsprojekt med tilbud/-tilbudsprojekt frem til et egentligt udførelsesprojekt med fokus på at sikre overholdelse af tilvalgte FBK-krav i testprojektet.
- Opdaterer datagrundlag i LCA-værktøj og LCC-værktøj, iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) og FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC).
- Opdaterer datagrundlag i energiberegningsprogram Be18.
- Beskriver løbende de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udarbejdelse af et udførelsesprojekt, samt leverer illustrerende bidrag i form af foto, tegninger m.v. (hvis Casebank er tilvalgt) - bidrag sendes til bæredygtighedslederen.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation foretages en afsluttende kontrol af udførelsesprojekt med henblik på FBK-krav – herunder specifikt vedr. FBK4-Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til hans medvirken og inddragelse i udførelsesfasen.
- Entreprenør
- Opdaterer datagrundlag i LCA-værktøj og LCC-værktøj iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) og FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC).
- Entreprenøren skal I samarbejde med bygherren og dennes organisation (bæredygtighedsleder, projekterende rådgivere m.v.) udarbejde et udførelsesprojekt, der skal godkendes af bygherren og indgå som grundlag for entreprisekontraktens indgåelse og udførelsen af byggeriet.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 9
- Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte aktiviteter og opnåede projektresultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til kommentering og godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
Udførelsen af byggeprojektet varetages af entreprenøren/-er i en form afhængig af den anvendte udbudsform.
Under udførelsen foretager entreprenøren løbende de aftalte målinger, beregninger m.m. til kontrol af om de aftalte udfaldskrav for de valgte FBK-krav er overholdt og dokumenteret. Dette dokumenteres gennem statusnotater.
Hvis der opstår problemer for entreprenøren med at opfylde de opstillede udfaldskrav, skal entreprenøren i samarbejde med bæredygtighedslederen og rådgiverne finde løsninger, der har effekter, der kan overholde FBK-kravenes udfaldskrav.
For at sikre at alle udfaldskrav til FBK kan overholdes, kan entreprenøren vælge at anvende variantsammenligninger efter aftale med bygherren, bæredygtighedslederen og dennes rådgivere. Disse fastlægges i Plan for variantsammenligninger og godkendes af bygherren.
Som afslutning på dette step samler bæredygtighedslederen alt dokumentationsmateriale og resultater i en Staderapport for udførelsen.
- Bæredygtighedslederen
- Udfører løbende kontrol af entreprenørens udførelse – for at sikre, at der ikke er afvigelser mellem udførelsesprojektet og det byggede i forhold til overholdelsen af de kontraherede ”måltal” for de enkelte FBK-krav.
- Uddelegerer opgaver til bidragsydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.) – med henblik på kontrol af om de udførte byggearbejder overholder de udfaldskrav, der fremgår af de enkelte FBK-krav.
- Modtager statusnotater fra entreprenør og rådgivere om projektrevisioner, udførte målinger, registreringer og kontroller m.v.
- Modtager tilbagemeldinger fra bidragydere (entreprenør, projekterende m.v.) om eventuelle afvigelser mellem udførelsesprojekt og det byggede.
- På grundlag af egen kontrol og rådgivernes kontrol udarbejder Bæredygtighedslederen statusnotater, der beskriver eventuelle afvigelser mellem udførelsesprojekt og det byggede og anbefalinger til sikring af FBK-krav kan overholdes som aftalt.
- Indhenter bygherrens godkendelse ved projekt- og udførelsesændringer set i forhold til overholdelse af valgte FBK-krav.
- Samarbejder med projektets projekteringsleder, entreprenørens projekt- og/eller byggeleder og sikrer sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige forløb ifm. byggeriets udførelse.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udførelsen, indsamler tegninger, foto, materialedokumentation m.m. og indberetter til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Under udførelsen foretager Entreprenøren løbende kontrol, registreringer, beregninger og målinger m.v. i forhold til FBK-krav og dokumenterer, ved hjælp af de beskrevne procedurer (iht. indgåede aftaler). Resultatet af beregninger og kontroller skal endvidere sendes til bæredygtighedslederen:
- FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA)
- Løbende opdatere og kontrollere datagrundlaget i livscyklusvurderingen i LCAbyg.
- FBK2 - Ressourceanvendelse på byggepladsen
- Transport, energi- og vandforbrug på byggepladsen samt mængden af byggeaffald skal løbende måles, registreres og dokumenteres.
- FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC)
- Løbende opdatere og kontrollere datagrundlaget i totaløkonomianalysen i LCCbyg.
- FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet
- Løbende indsamle materiale til en drifts- og vedligeholdelsesplan for indeklimaet (skal foreligge inden ibrugtagning).
- FBK5 - Dokumentation af problematiske stoffer
- Løbende indsamling og registrering af sikkerhedsdatablade over problematiske stoffer og deres placering/indbygning i bygningen.
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Løbende foretage målinger af indeluften for formaldehydindhold og TVOC for at kunne dokumentere at værdier for FBK-krav er overholdt (inden ibrugtagning).
- FBK7 - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
- Løbende foretage beregninger af dagslysniveauet i arbejdsrum og boliger med timebaseret simuleringsmetode.
- FBK8 - Støj fra ventilationssystemer i boliger
- Gennemføre stikprøvekontroller: Støjmålinger i boligers opholdsrum - foretages i umøblerede rum.
- FBK9 - Rumakustik i boliger
- Gennemføre stikprøvekontroller: Målinger af efterklangstider i min. 5% af boliger i møblerede boliger.
- FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA)
- Entreprenøren skal endvidere:
- Udføre løbende kontrol af egne og evt. underentreprenørers arbejders udførelse – for at sikre, at der ikke er afvigelser mellem det kontraherede udførelsesprojektet og det byggede i forhold til overholdelsen af de kontraherede ”måltal” for de tilvalgte FBK-krav.
- Meddele bæredygtighedslederen, hvis der opstår problemer for entreprenøren med at overholde de opstillede udfaldskrav for tilvalgte FBK-krav for at i samarbejde med rådgiverne og bæredygtighedslederen at finde andre virkemidler, der har en effekt, der kan sikre overholdelse af udfaldskravet for det pågældende FBK-krav.
- Undervejs i udførelsen dokumentere bæredygtigheden gennem statusnotater, der viser resultatet ved hjælp af en resultatliste.
- Løbende beskrive de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udførelsesfasen, samt levere illustrerende bidrag i form af foto, tegninger m.v. (hvis Casebank er tilvalgt) - bidrag sendes til bæredygtighedslederen.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren foretager stikprøvekontroller under byggeriet og kommenterer på udførelsen via notater, der sendes til bæredygtighedsleder, som forestår en videreformidling til entreprenøren.
- Driftsherren kontrollerer dokumentationsmateriale fra entreprenøren vedrørende overholdelse af FBK-krav – herunder specifikt FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til hans medvirken og inddragelse ved afleveringen af byggeriet.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 10. Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på de gennemførte aktiviteter og de opnåede resultater under udførelsen med hensyn til opfyldelse af de tilvalgte FBK-udfaldskrav.
- Staderapporten skal vise en kontrolgraf, der viser om FBK-udfaldskrav er overholdt/ikke-overholdt, ved afslutningen af det pågældende STEP.
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
Ved byggeriets færdiggørelse afholdes en afleveringsforretning efter en fastlagt afleveringsprocedure. Når mangelafhjælpning m.v. er tilendebragt og byggeriet er modtaget af bygherren, fremsendes en færdigmelding med anmodning om ibrugtagningstilladelse.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) indeholder afleveringsforretningen følgende vigtige processer:
- Gennemførelse af målinger i den færdige bygning til dokumentation for overholdelse af FBK-krav
- Fremsendelse af den samlede dokumentation for overholdelse af de tilvalgte FBK-krav til BUILD (dette gøres samtidig med fremsendelse af færdigmeldingen)
Afleveringen af byggeriet i forhold til bæredygtighed samles i en bæredygtighedsmanual, der indeholder en samlet dokumentation af projektets bæredygtighed - FBK-krav i den frivillige bæredygtighedsklasse, fra bæredygtighedsprofilen til og med staderapporten for udførelse. Bæredygtighedsmanualen supplerer projektets ”Som udført”, drifts- og vedligeholdelses- og kvalitetssikringsmateriale.
- Bæredygtighedslederen delegerer, koordinerer, kontrollerer og dokumenterer, at de aftaler som er fastlagt i Step 3, (som fremgår af Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav, der blev fremsendt ved tilmelding af projektet til TBST), er overholdt. Dette indebærer:
- Delegerer opgaver til diverse bidragsydere, der skal kontrollere udførte målinger, beregninger, datablade, beskrivelser m.v. for at sikre, at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer:
- Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse: Kap. 5 og Bilag til krav om livscyklusvurdering
- Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Tjekliste til dokumentation
- Indsamling af afsluttende dokumentation fra bidragsydere (bl.a. entreprenør, projekterende, rådgivere, leverandører m.v.).
- Kontrol af indsamlet afsluttende dokumentation for udførelsen med hensyn til om overholdelse af FBK-udfaldskrav er opnået i det færdige byggeri.
- Ved manglende overholdelse af FBK-udfaldskrav skal der udarbejdes en forklaring med en begrundelse for manglende overholdelse af FBK-krav, der indsendes til BUILD via FBKtest.dk.
- Sørge for at fremsende den endelige livscyklusvurdering (FBK1) til BUILD samtidig med at der fremsendes en af færdigmelding af byggeriet til byggemyndigheden.
- Foretage løbende erfaringsopsamling vedr. udførelsen, indsamle tegninger, foto, materialedokumentation m.m. og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt) - iht. (Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Foto- og illustrationsguide).
- Delegerer opgaver til diverse bidragsydere, der skal kontrollere udførte målinger, beregninger, datablade, beskrivelser m.v. for at sikre, at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer:
- Efter bygherrens godkendelse, indsender bæredygtighedslederen den samlede dokumentation for den frivillige bæredygtighedsklasse, til BUILD via FBKtest.dk.
- Projekterende rådgivere foretager afsluttende målinger og beregninger og diverse input til den samlede dokumentation af at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer, som de fremgår af:
- Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse: Kap. 5 og Bilag til krav om livscyklusvurdering
- Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Tjekliste til dokumentation
- Projekterende rådgivere skal gennemføre målinger i den færdige bygning iht. følgende krav (FBK8 og FBK9 gælder kun for boligbyggeri):
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Måleresultater af indeluften for formaldehydindhold og TVOC inden ibrugtagning
- FBK7 - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
- Eftervisning af dagslysniveauet på min. 300 lux i arbejdsrum og boliger
- FBK8 - Støj fra ventilationssystemer i boliger
- Støjmålinger i boligers opholdsrum - foretages i umøblerede rum
- FBK9 - Rumakustik i boliger
- Målinger af efterklangstider i min. 5% af boliger i møblerede boliger
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Ansvarlig for Livscyklusvurderingen samler og færdiggør dokumentationen (se Vejledning om den frie bæredygtighedsklasse, Bilag til krav om livscyklusvurdering, Bilag 3) for den endelig livscyklusvurdering (LCA), der dokumenterer det færdige byggeris samlede klimapåvirkning
- Afrapporteringen sendes til bæredygtighedslederen.
- Ansvarlig for Livscyklusvurderingen beskriver løbende de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udbudsfasen, samt leverer illustrerende bidrag i form af foto, tegninger m.v. (hvis Casebank er tilvalgt) - bidrag sendes til bæredygtighedslederen
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren medvirker til at færdiggøre input til drifts- og vedligeholdelsesplaner
- Driftsherren medvirker til at udarbejde strategier for opretholdelse af indeklima-kvaliteten jf. FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet:
- Løbende indsamle materiale til en drifts- og vedligeholdelsesplan for indeklimaet (skal foreligge inden ibrugtagning)
- Hvis ansvar for bidrag er overdraget til entreprenøren
- Afsluttende målinger og beregninger og diverse input til den samlede dokumentation af at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer (Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Tjekliste til dokumentation) samt (Vejledning om den frie bæredygtighedsklasse, Bilag til krav om livscyklusvurdering, Bilag 3)
- Der skal gennemføres målinger i den færdige bygning iht. følgende krav (FBK8 og FBK9 gælder kun for boligbyggeri):
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Måleresultater af indeluften for formaldehydindhold og TVOC inden ibrugtagning
- FBK7 - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
- Eftervisning af dagslysniveauet på min. 300 lux i arbejdsrum og boliger
- FBK8 - Støj fra ventilationssystemer i boliger
- Støjmålinger i boligers opholdsrum - foretages i umøblerede rum
- FBK9 - Rumakustik i boliger
- Målinger af efterklangstider i min. 5% af boliger i møblerede boliger
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
PROCES OG AKTIVITETER
- Bæredygtighedsmanualen tager udgangspunkt i FBK-udfaldskravk- og sammenfatter resultatet af den gennemførte aflevering og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Bæredygtighedsmanualen sammenfatter desuden konklusioner og resultater fra alle de foregående steps.
- Bæredygtighedsmanualen skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre, rådgivere og entreprenør(-er) m.fl. hvorledes bryggeriet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
ANLÆG
Udførelsesfasen omfatter:
- Udførelsesprojekt
- Udførelse
- Aflevering
På grundlag af entreprenørens tilbud/tilbudsprojekt og bygherrens udbudsprojekt viderebearbejdes udbudsprojektet til et udførelsesprojekt, der udgør grundlaget for den endelige kontrahering mellem bygherre og entreprenør.
Kontraktgrundlaget for bæredygtighed sammenfattes i et Bilag til entreprisekontrakten. Bilag til kontrakt (bæredygtighed). Bilaget specificerer krav til tilbudsgiverens leverancer, således det er muligt at validere leverancerne i forhold til bæredygtighed under projektopfølgningen, udførelsen og idriftsættelsen.
Udførelsesprojektet danner basis for selve udførelsen af byggeriet frem til og med aflevering og færdigmelding af byggeriet til byggemyndighederne.
Udførelsesprojektet er en viderebearbejdning af udbudsprojektet til et endeligt projekt, der kan overholde de udfaldskrav for de valgte FBK-krav, som fremgår af udbudsspecifikationen og bæredygtighedsplanen, med de justeringer og tilpasninger som indgår i tillæg til kontrakt, baseret på tilbudsnotatet.
I myndighedsprojektet vedrørende bæredygtighed skal FBK-kravenes udfaldskrav afstemmes med krav i BR18, og det sikres at både FBK-krav og BR18 overholdes.
FBK-udfaldskrav beskriver succeskriterierne for projektets bæredygtighedsmæssige tilstand og skal anvendes af rådgiverne til at sikre, at valg af løsninger kan overholde de fastlagte udfaldskrav.
Rådgiverne kan anvende variantsammenligninger til at finde og udvælge løsninger, der kan opfylde de stillede udfaldskrav.
Samtidig med fremsendelse af ansøgning om byggetilladelse skal den foreløbige livscyklusvurdering (FBK1) fremsendes til BUILD.
- Bygherren godkender udførelsesprojektet og underskriver entreprisekontrakt.
- Bygherre beslutter om bæredygtighedslederen og/eller den ansvarlige for FBK fortsætter frem til idriftsættelsen, eller om en anden person overtager rollen.
- Bæredygtighedsleder:
- Bidrager til at skabe overensstemmelse mellem udbuds- og tilbudsprojekt i forbindelse med kontrahering med henblik på at sikre overholdelse af tilvalgte FBK-krav i testprojektet.
- Kontrollerer at tegninger, beskrivelser og datagrundlag for beregninger LCA-værktøj, LCC-værktøj og energiberegningsprogram Be18 er opdateret i forhold til kontraheret udførelsesprojekt.
- Samarbejder med byggesagens projekteringsleder, entreprenørens projekt- og/eller byggeleder og sikre sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige projektforløb ved udarbejdelse af et udførelsesprojekt.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udførelsesprojektet, indsamle tegninger, beregninger og foto og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Projekterende rådgivere:
- Medvirker til viderebearbejdning og tilpasning af udbudsprojekt med tilbud/-tilbudsprojekt frem til et egentligt udførelsesprojekt med fokus på at sikre overholdelse af tilvalgte FBK-krav i testprojektet.
- Opdaterer datagrundlag i LCA-værktøj og LCC-værktøj, iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) og FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC).
- Opdaterer datagrundlag i energiberegningsprogram Be18.
- Beskriver løbende de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udarbejdelse af et udførelsesprojekt, samt leverer illustrerende bidrag i form af foto, tegninger m.v. (hvis Casebank er tilvalgt) - bidrag sendes til bæredygtighedslederen.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation foretages en afsluttende kontrol af udførelsesprojekt med henblik på FBK-krav – herunder specifikt vedr. FBK4-Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til hans medvirken og inddragelse i udførelsesfasen.
- Entreprenør
- Opdaterer datagrundlag i LCA-værktøj og LCC-værktøj iht. FBK1- Livscyklusvurdering (LCA) og FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC).
- Entreprenøren skal I samarbejde med bygherren og dennes organisation (bæredygtighedsleder, projekterende rådgivere m.v.) udarbejde et udførelsesprojekt, der skal godkendes af bygherren og indgå som grundlag for entreprisekontraktens indgåelse og udførelsen af byggeriet.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 9
- Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på gennemførte aktiviteter og opnåede projektresultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Staderapporten skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre og rådgivere m.fl. hvorledes projektet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til kommentering og godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
Udførelsen af byggeprojektet varetages af entreprenøren/-er i en form afhængig af den anvendte udbudsform.
Under udførelsen foretager entreprenøren løbende de aftalte målinger, beregninger m.m. til kontrol af om de aftalte udfaldskrav for de valgte FBK-krav er overholdt og dokumenteret. Dette dokumenteres gennem statusnotater.
Hvis der opstår problemer for entreprenøren med at opfylde de opstillede udfaldskrav, skal entreprenøren i samarbejde med bæredygtighedslederen og rådgiverne finde løsninger, der har effekter, der kan overholde FBK-kravenes udfaldskrav.
For at sikre at alle udfaldskrav til FBK kan overholdes, kan entreprenøren vælge at anvende variantsammenligninger efter aftale med bygherren, bæredygtighedslederen og dennes rådgivere. Disse fastlægges i Plan for variantsammenligninger og godkendes af bygherren.
Som afslutning på dette step samler bæredygtighedslederen alt dokumentationsmateriale og resultater i en Staderapport for udførelsen.
- Bæredygtighedslederen
- Udfører løbende kontrol af entreprenørens udførelse – for at sikre, at der ikke er afvigelser mellem udførelsesprojektet og det byggede i forhold til overholdelsen af de kontraherede ”måltal” for de enkelte FBK-krav.
- Uddelegerer opgaver til bidragsydere (projekterende, konsulenter, specialister, entreprenører m.v.) – med henblik på kontrol af om de udførte byggearbejder overholder de udfaldskrav, der fremgår af de enkelte FBK-krav.
- Modtager statusnotater fra entreprenør og rådgivere om projektrevisioner, udførte målinger, registreringer og kontroller m.v.
- Modtager tilbagemeldinger fra bidragydere (entreprenør, projekterende m.v.) om eventuelle afvigelser mellem udførelsesprojekt og det byggede.
- På grundlag af egen kontrol og rådgivernes kontrol udarbejder Bæredygtighedslederen statusnotater, der beskriver eventuelle afvigelser mellem udførelsesprojekt og det byggede og anbefalinger til sikring af FBK-krav kan overholdes som aftalt.
- Indhenter bygherrens godkendelse ved projekt- og udførelsesændringer set i forhold til overholdelse af valgte FBK-krav.
- Samarbejder med projektets projekteringsleder, entreprenørens projekt- og/eller byggeleder og sikrer sammenhæng mellem FBK-testprocessen og det øvrige forløb ifm. byggeriets udførelse.
- Foretager løbende erfaringsopsamling vedr. udførelsen, indsamler tegninger, foto, materialedokumentation m.m. og indberetter til Casebank (hvis dette er tilvalgt).
- Under udførelsen foretager Entreprenøren løbende kontrol, registreringer, beregninger og målinger m.v. i forhold til FBK-krav og dokumenterer, ved hjælp af de beskrevne procedurer (iht. indgåede aftaler). Resultatet af beregninger og kontroller skal endvidere sendes til bæredygtighedslederen:
- FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA)
- Løbende opdatere og kontrollere datagrundlaget i livscyklusvurderingen i LCAbyg.
- FBK2 - Ressourceanvendelse på byggepladsen
- Transport, energi- og vandforbrug på byggepladsen samt mængden af byggeaffald skal løbende måles, registreres og dokumenteres.
- FBK3 - Totaløkonomisk analyse (LCC)
- Løbende opdatere og kontrollere datagrundlaget i totaløkonomianalysen i LCCbyg.
- FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet
- Løbende indsamle materiale til en drifts- og vedligeholdelsesplan for indeklimaet (skal foreligge inden ibrugtagning).
- FBK5 - Dokumentation af problematiske stoffer
- Løbende indsamling og registrering af sikkerhedsdatablade over problematiske stoffer og deres placering/indbygning i bygningen.
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Løbende foretage målinger af indeluften for formaldehydindhold og TVOC for at kunne dokumentere at værdier for FBK-krav er overholdt (inden ibrugtagning).
- FBK7 - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
- Løbende foretage beregninger af dagslysniveauet i arbejdsrum og boliger med timebaseret simuleringsmetode.
- FBK8 - Støj fra ventilationssystemer i boliger
- Gennemføre stikprøvekontroller: Støjmålinger i boligers opholdsrum - foretages i umøblerede rum.
- FBK9 - Rumakustik i boliger
- Gennemføre stikprøvekontroller: Målinger af efterklangstider i min. 5% af boliger i møblerede boliger.
- FBK1 - Livscyklusvurdering (LCA)
- Entreprenøren skal endvidere:
- Udføre løbende kontrol af egne og evt. underentreprenørers arbejders udførelse – for at sikre, at der ikke er afvigelser mellem det kontraherede udførelsesprojektet og det byggede i forhold til overholdelsen af de kontraherede ”måltal” for de tilvalgte FBK-krav.
- Meddele bæredygtighedslederen, hvis der opstår problemer for entreprenøren med at overholde de opstillede udfaldskrav for tilvalgte FBK-krav for at i samarbejde med rådgiverne og bæredygtighedslederen at finde andre virkemidler, der har en effekt, der kan sikre overholdelse af udfaldskravet for det pågældende FBK-krav.
- Undervejs i udførelsen dokumentere bæredygtigheden gennem statusnotater, der viser resultatet ved hjælp af en resultatliste.
- Løbende beskrive de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udførelsesfasen, samt levere illustrerende bidrag i form af foto, tegninger m.v. (hvis Casebank er tilvalgt) - bidrag sendes til bæredygtighedslederen.
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren foretager stikprøvekontroller under byggeriet og kommenterer på udførelsen via notater, der sendes til bæredygtighedsleder, som forestår en videreformidling til entreprenøren.
- Driftsherren kontrollerer dokumentationsmateriale fra entreprenøren vedrørende overholdelse af FBK-krav – herunder specifikt FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet.
- Driftsherren meddeler krav og ønsker til hans medvirken og inddragelse ved afleveringen af byggeriet.
- Bæredygtighedslederen udarbejder en staderapport for Step 10. Staderapporten tager udgangspunkt i FBK-udfaldskrav og sammenfatter resultatet af det gennemførte step, foretaget på de gennemførte aktiviteter og de opnåede resultater under udførelsen med hensyn til opfyldelse af de tilvalgte FBK-udfaldskrav.
- Staderapporten skal vise en kontrolgraf, der viser om FBK-udfaldskrav er overholdt/ikke-overholdt, ved afslutningen af det pågældende STEP.
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
- Bygherre modtager Staderapport til kommentering og godkendelse.
PROCES OG AKTIVITETER
Ved byggeriets færdiggørelse afholdes en afleveringsforretning efter en fastlagt afleveringsprocedure. Når mangelafhjælpning m.v. er tilendebragt og byggeriet er modtaget af bygherren, fremsendes en færdigmelding med anmodning om ibrugtagningstilladelse.
I forhold til den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) indeholder afleveringsforretningen følgende vigtige processer:
- Gennemførelse af målinger i den færdige bygning til dokumentation for overholdelse af FBK-krav
- Fremsendelse af den samlede dokumentation for overholdelse af de tilvalgte FBK-krav til BUILD (dette gøres samtidig med fremsendelse af færdigmeldingen)
Afleveringen af byggeriet i forhold til bæredygtighed samles i en bæredygtighedsmanual, der indeholder en samlet dokumentation af projektets bæredygtighed - FBK-krav i den frivillige bæredygtighedsklasse, fra bæredygtighedsprofilen til og med staderapporten for udførelse. Bæredygtighedsmanualen supplerer projektets ”Som udført”, drifts- og vedligeholdelses- og kvalitetssikringsmateriale.
- Bæredygtighedslederen delegerer, koordinerer, kontrollerer og dokumenterer, at de aftaler som er fastlagt i Step 3, (som fremgår af Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav, der blev fremsendt ved tilmelding af projektet til TBST), er overholdt. Dette indebærer:
- Delegerer opgaver til diverse bidragsydere, der skal kontrollere udførte målinger, beregninger, datablade, beskrivelser m.v. for at sikre, at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer:
- Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse: Kap. 5 og Bilag til krav om livscyklusvurdering
- Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Tjekliste til dokumentation
- Indsamling af afsluttende dokumentation fra bidragsydere (bl.a. entreprenør, projekterende, rådgivere, leverandører m.v.).
- Kontrol af indsamlet afsluttende dokumentation for udførelsen med hensyn til om overholdelse af FBK-udfaldskrav er opnået i det færdige byggeri.
- Ved manglende overholdelse af FBK-udfaldskrav skal der udarbejdes en forklaring med en begrundelse for manglende overholdelse af FBK-krav, der indsendes til BUILD via FBKtest.dk.
- Sørge for at fremsende den endelige livscyklusvurdering (FBK1) til BUILD samtidig med at der fremsendes en af færdigmelding af byggeriet til byggemyndigheden.
- Foretage løbende erfaringsopsamling vedr. udførelsen, indsamle tegninger, foto, materialedokumentation m.m. og indberette til Casebank (hvis dette er tilvalgt) - iht. (Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Foto- og illustrationsguide).
- Delegerer opgaver til diverse bidragsydere, der skal kontrollere udførte målinger, beregninger, datablade, beskrivelser m.v. for at sikre, at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer:
- Efter bygherrens godkendelse, indsender bæredygtighedslederen den samlede dokumentation for den frivillige bæredygtighedsklasse, til BUILD via FBKtest.dk.
- Projekterende rådgivere foretager afsluttende målinger og beregninger og diverse input til den samlede dokumentation af at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer, som de fremgår af:
- Vejledning om den frivillige bæredygtighedsklasse: Kap. 5 og Bilag til krav om livscyklusvurdering
- Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Tjekliste til dokumentation
- Projekterende rådgivere skal gennemføre målinger i den færdige bygning iht. følgende krav (FBK8 og FBK9 gælder kun for boligbyggeri):
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Måleresultater af indeluften for formaldehydindhold og TVOC inden ibrugtagning
- FBK7 - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
- Eftervisning af dagslysniveauet på min. 300 lux i arbejdsrum og boliger
- FBK8 - Støj fra ventilationssystemer i boliger
- Støjmålinger i boligers opholdsrum - foretages i umøblerede rum
- FBK9 - Rumakustik i boliger
- Målinger af efterklangstider i min. 5% af boliger i møblerede boliger
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Ansvarlig for Livscyklusvurderingen samler og færdiggør dokumentationen (se Vejledning om den frie bæredygtighedsklasse, Bilag til krav om livscyklusvurdering, Bilag 3) for den endelig livscyklusvurdering (LCA), der dokumenterer det færdige byggeris samlede klimapåvirkning
- Afrapporteringen sendes til bæredygtighedslederen.
- Ansvarlig for Livscyklusvurderingen beskriver løbende de erfaringer, de enkelte bidragsydere får under udbudsfasen, samt leverer illustrerende bidrag i form af foto, tegninger m.v. (hvis Casebank er tilvalgt) - bidrag sendes til bæredygtighedslederen
- Ved inddragelse af driftsherre/-organisation
- Driftsherren medvirker til at færdiggøre input til drifts- og vedligeholdelsesplaner
- Driftsherren medvirker til at udarbejde strategier for opretholdelse af indeklima-kvaliteten jf. FBK4 - Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet:
- Løbende indsamle materiale til en drifts- og vedligeholdelsesplan for indeklimaet (skal foreligge inden ibrugtagning)
- Hvis ansvar for bidrag er overdraget til entreprenøren
- Afsluttende målinger og beregninger og diverse input til den samlede dokumentation af at FBK-udfaldskrav er overholdt i det færdige byggeri, og at dokumentationen foreligger iht. TBST-retningslinjer (Vejledning om tilmelding, casebank og dokumentation af krav: Tjekliste til dokumentation) samt (Vejledning om den frie bæredygtighedsklasse, Bilag til krav om livscyklusvurdering, Bilag 3)
- Der skal gennemføres målinger i den færdige bygning iht. følgende krav (FBK8 og FBK9 gælder kun for boligbyggeri):
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
- Måleresultater af indeluften for formaldehydindhold og TVOC inden ibrugtagning
- FBK7 - Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet
- Eftervisning af dagslysniveauet på min. 300 lux i arbejdsrum og boliger
- FBK8 - Støj fra ventilationssystemer i boliger
- Støjmålinger i boligers opholdsrum - foretages i umøblerede rum
- FBK9 - Rumakustik i boliger
- Målinger af efterklangstider i min. 5% af boliger i møblerede boliger
- FBK6 - Afgasninger til indeklimaet
PROCES OG AKTIVITETER
- Bæredygtighedsmanualen tager udgangspunkt i FBK-udfaldskravk- og sammenfatter resultatet af den gennemførte aflevering og opnåede resultater vedrørende overholdelse af FBK-krav.
- Bæredygtighedsmanualen sammenfatter desuden konklusioner og resultater fra alle de foregående steps.
- Bæredygtighedsmanualen skal indeholde en kontrol af målopfyldelsen, der viser bygherre, rådgivere og entreprenør(-er) m.fl. hvorledes bryggeriet performer i forhold til de opstillede mål (FBK-udfaldskrav).
- Staderapporten fremsendes til godkendelse hos bygherren.
DRIFT
Der er ikke i Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) taget stilling til den efterfølgende driftsfase, hvorfor der ikke er specifikke aktiviteter i forhold til denne fase vedr. bl.a. 1-års og 5-års eftersyn.
I forbindelse med testforløbet har TBST dog udtrykt et ønske om at få erfaringerne fra 1-års og 5-års gennemgangen med, hvorfor disse ydelser er medtaget.
I denne sammenhæng vil det være naturliget at bæredygtighedslederen for anlæg varetager opgaven, men den kan overdrages en ny bæredygtighedsleder for drift.
DRIFT
Der er ikke i Den frivillige bæredygtighedsklasse (FBK) taget stilling til den efterfølgende driftsfase, hvorfor der ikke er specifikke aktiviteter i forhold til denne fase vedr. bl.a. 1-års og 5-års eftersyn.
I forbindelse med testforløbet har TBST dog udtrykt et ønske om at få erfaringerne fra 1-års og 5-års gennemgangen med, hvorfor disse ydelser er medtaget.
I denne sammenhæng vil det være naturliget at bæredygtighedslederen for anlæg varetager opgaven, men den kan overdrages en ny bæredygtighedsleder for drift.