Handlingsplan om cirkulær økonomi i høring

Jesper Ring Cirkulær økonomi Skriv en kommentar

Miljøministeriet har sendt sin “Handlingsplan for cirkulær økonomi” i høring. Frames direktør, Jesper Ring, giver her afsnittet om bæredygtigt byggeri et par kommentarer med på vejen.

Handlingsplan kræver handling

Generelt stor ros til Miljøministeriet for at tage emnet om cirkulær økonomi op og for at gøre det på en seriøs måde.

Når det så er sagt, savner “handlingsplanen” i den grad konkrete handlinger. Den fremstår mest af alt som en oplistning af nutidens problemstillinger og definitioner af begreber. Handlingerne er reduceret til en kort oplistning af initiativer eller hensigter til hvert emne uden konkrete mål og uden deadlines. En handlingsplan uden handling – er bare ønsketænkning!

Dykker vi ned i afsnittet om bæredygtigt byggeri, så finder vi en omfattende beskrivelse af bæredygtighed generelt. Knap så meget om cirkulær økonomi i byggeriet. Begreberne er tit sammenflydende, men cirkulær økonomi er i mine øjne en delmængde af det bæredygtige byggeri. Når der er tale om den cirkulære dagsorden, skal man derfor være påpasselig med at brede sig for meget.

“Når det så er sagt, savner “handlingsplanen” i den grad konkrete handlinger. Den fremstår mest af alt som en oplistning af nutidens problemstillinger og definitioner af begreber.”

Cirkulær økonomi i byggeriet

Cirkulær økonomi bygger grundlæggende på tre forudsætninger:

a) Vi skal vide, hvilke materialer vi har med at gøre – det kan håndteres via et materialepas.

b) Vi skal kunne skifte komponenter ud og kunne adskille bygningen, når den er udtjent – vi skal “designe for adskillelse”.

c) Vi skal have et effektivt marked for genbrugsmaterialer – udbud, efterspørgsel og regler skal gå hånd i hånd.

Det er min opfattelse, at særligt det sidste punkt er omfattet af Miljøministeriets arbejde. Det bør også være her fokus for alvor ligger for ministeriet, og her handlingsplanen skal gøres helt konkret.

Cirkulær økonomi i byggeriet

Bæredygtighed helt enkelt

Fremtidens arbejde med genanvendelige produkter og materialer skal være smidigt og enkelt. Vi skal ikke have udfordringer med klassifikationer, potentialekortlægninger, opkvalificering af produkterne m.v. Vi skal huske, at affald bare er en ressource uden identitet!

Skal Miljøministeriet understøtte arbejdet med cirkulær økonomi, skal der arbejdes på at forbedre arbejdsgangene for de mange aktører i branchen. De gør hver dag en stor indsats for at fremme genbrug og cirkularitet i byggeriet. Vi skal samtænke reglerne, så de bliver enklere at manøvrere i. F.eks. bør jord og bygningsdele betragtes under samme regelsæt.

Går vi endnu mere tekstnært i handlingsplanen, så fremstår eksemplerne meget specifikke. De bør være flere og bredere, da læseren ellers kan forledes til at tro, at det kun er i de begrænsede områder, arbejdet skal ligge. Og det er ikke rigtigt.

Vi er klar til at handle – er I?

Så… tak til Miljøministeriet for oplægget. Grundtanken er god, men handlingerne skal være mere konkrete og tydelige, for at vi kan bruge planen til noget. Jeg er sikker på, at jeg taler på alles vegne, når jeg siger, at vi i branchen står klar til dialog og gerne deltager i arbejdet.

Er du enig? Giv gerne din mening til kende i kommentaren. Ønsker du at modtage flere blogindlæg og blive opdateret med nyheder inden for cirkulær økonomi, bæredygtighed og andre relevante emner for byggebranchen, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Læs Miljøministeriets høringsudkast til cirkulær økonomi. Her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *